Röviden a motivációról: Motiváljon-e a munkáltató?

Valamelyik nap olvastam egy cikket, ami (ahogyan általában ezek a cikkek szokták) azt boncolgatta, hogyan lehet fenntartani vagy erősíteni az alkalmazottaink motivációját. Elgondolkodtam – ez mennyire a munkahely feladata, és amennyiben az, mennyire lehetséges egyáltalán?

A motiváció kérdésköre egy hatalmas dzsungel, melynek minden egyes élőlényét nehéz lenne alaposan megismerni, azonban a főbb, jelentősebb tulajdonságait érdemes ismerni.

Mi is a motiváció?

A motiváció az egyik legalapvetőbb hajtóerőnk, egy drive, mely egyértelműen visszavezethető biológiai folyamatokhoz is. Mire gondolok? Például hormonok felszabadulása is lehet egy olyan hajtóerő, mely motivációként hat. Nem kell messzire menni, a legegyszerűbben úgy érthető meg, ha megfigyeljük, hogy egyes cselekedetek hatására vidámak leszünk, azaz boldogság hormon (endorfin) szabadul fel. Nyilván szívesen kerülünk ezt követően hasonló helyzetekbe, tehát az endorfin felszabadulása is hajthat bennünket. Ez azonban csak egy példa.

A saját motivációm

Ami a legfontosabb, és mindenképp előre kell vennünk a sorban, ha mások motivációját vizsgáljuk: ismerjük-e a sajátunkat. Amennyiben azt szeretnénk felmérni, mi hajt minket előre, nem szükséges komoly tevékenységekre gondolni, viszont annál hosszabban tartó folyamatra számíthatunk. A saját motivációnk megismeréséhez a legjobb módszer, ha megfigyeljük magunkat. Ez mehet egymagunkban is, de bármikor kérhetjük ehhez szakember (pszichológus vagy coach) segítségét is.

Külső vagy belső motiváció

Amikor elkezdjük felfedezni a saját motivációnkat, hogy mik azok a dolgok, amik hajtanak bennünket, rájöhetünk, hogy két nagy csoportot különböztethetünk meg: a külső és belső motiváló tényezőket.

Ha a munkahelyet vesszük alapul, külső motiváció lehet például egy bónusz vagy jutalék ígérete, belső motiváció pedig amikor a siker élményéért dolgozunk keményen. Fontos, hogy a legtöbb esetben nem beszélhetünk tisztán csak az egyikről vagy csak a másikról, a szituációk zömében mindkét tényező jelen van.

Negatív vagy pozitív motiváció

Tovább vizsgálódva a motivációink dzsungelében felfedezhetjük, hogy vannak negatív és pozitív motivációink is. Mire gondolok?

Vegyünk az egyszerű példa kedvéért két különböző munkavállalót. Kata azért hajt, hogy egyre nagyobb sikereket érjen el, egyre több mindent tanuljon és végül előre haladhasson a ranglétrán. István ezzel szemben azért dolgozik keményen, hogy elkerülje a kirúgást. Őt nem érdekli az előléptetés, viszont annál fontosabb számára, hogy megtartsa munkáját.

Felmerül a kérdés, vajon melyikük motivációja ér többet?

Egyikük motivációja értékesebb a munkáltató számára, mint a másik?

Értékesebb egyáltalán valamelyik a másiknál?

A negatív motiváció, azaz például a félelem legalább annyira eredményes és hatásos tud lenni egy munkavállaló esetében, mint a pozitív motiváció. Az, hogy ez a típusú motiváció meddig tud hatékony lenni, bizony egyén függő, nincsenek rá általános szabályok.

Egyértelmű jelzés, és a munkáltatónak akkor kell észnél lennie, ha azt tapasztalja, hogy már a munkahelyi légkört is megmérgezi valaki ilyen irányú motiváltsága.

Mit tehet a munkáltató?

És itt jön a válasz a cikk eleji felvetésre: kell-e a munkáltatónak motiválnia?

Véleményem szerint nem kell, de amennyiben teheti, mindenképp tegye meg, hiszen nem csak a munkahelyi légkörre hanem az elköteleződés mértékére is jó hatással lehet általa.

Ha a munkáltató nem híve a motiválásnak, a korábban említett negatív esetben akkor is szükséges résen lennie, hiszen egy ilyen beállítottságú dolgozó akár a többi munkavállaló motiváltságára is kedvezőtlenül hathat.

A belső motiváció kétségtelenül értékesebb lesz mindig is a külsőnél, azonban az sokszor külső ráhatással még tovább erősíthető, mélyíthető.

 

Dicséret, autonómia engedése, tisztelet… Csak néhány példa azok közül a motivációs eszközök közül, amihez a munkáltató nyúlhat.

És használja is ezeket akkor is, ha elsőre nehéznek bizonyulnak, és ne feledje: manapság sokkal könnyebb munkaerőt megtartani, mint új munkaerőt toborozni.