Blog

A hozzád legközelebb álló 5 ember átlaga vagy. Jó ez neked?

Biztosan te is hallottad már a mondást, hogy a hozzád legközelebbi 5 ember átlaga vagy. Ez az 5 ember van a legnagyobb befolyással arra, milyenné is válsz te. Nem mindegy, ki ez az 5 ember, ugyanis nem csak a jó, a rossz tulajdonságok is számítanak. Nem mindegy tehát, kik vesznek körbe. Persze részben adott, hogy kik vesznek körbe, azonban te magad is befolyással lehetsz erre. Te figyelsz arra, hogy kiket választasz?

Continue reading “A hozzád legközelebb álló 5 ember átlaga vagy. Jó ez neked?”

Az életedet megváltoztató 90/10 szabály

Stephen R. Covey, amerikai egyetemi tanár több, megfontolásra érdemes, valóban hasznos gondolattal gyarapította világunkat. A legtöbben “A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása” című világsikerű könyve miatt ismerik, amiben számos hasznos gondolatot fogalmazott meg, azonban van más értékes hagyatéka is: például a 90/10 szabály.

Continue reading “Az életedet megváltoztató 90/10 szabály”

A barátaim vagy coach segítségét kérjem?

Korábbi cikkemben arról írtam, hogy mi különbözteti meg a coachot a pszichológustól, és mikor melyikhez érdemes fordulni, kinek a segítségét javasolt kérned. Cikk sorozatom következő részében arra keresem a választ, hogy a barátaid vagy egy coach lehet nagyobb segítségedre nehéz élethelyzeteidben, problémáid megoldásában vagy céljaid kitűzésekor.

Continue reading “A barátaim vagy coach segítségét kérjem?”

Pareto elv a mindennapokban? Avagy érvényes-e a 80-20 szabály?

A Pareto elv, vagy ahogy talán még többen ismerik a 80-20 szabály azon alapszik, hogy a következmények, a végeredmények 80%-át az okok, a cselekedetek 20%-ára vezethetjük vissza. Az elv bár közgazdasági alapokon nyugszik, mégis a mindennapi életünkben is észrevehetjük vagy alkalmazhatjuk azt. Vagy épp ellenkezőleg?

Continue reading “Pareto elv a mindennapokban? Avagy érvényes-e a 80-20 szabály?”