A barátaim vagy coach segítségét kérjem?

Korábbi cikkemben arról írtam, hogy mi különbözteti meg a coachot a pszichológustól, és mikor melyikhez érdemes fordulni, kinek a segítségét javasolt kérned. Cikk sorozatom következő részében arra keresem a választ, hogy a barátaid vagy egy coach lehet nagyobb segítségedre nehéz élethelyzeteidben, problémáid megoldásában vagy céljaid kitűzésekor.

A köztudatban a pszichológus gyakran még mindig szitok szóként jelenik meg, és a coach is felzárkózott mellé. Akár a pszichológusi akár a coach szakmát tekintjük, számos tévhit lengi körül őket, mely alapján jogosan bizonytalanodunk el, ha segítségre van szükségünk, kit is érdemes választanunk. Mivel e két (és persze a többi segítő) szakma kicsit megfoghatatlan, így sokan nem is tudják pontosan, milyen élethelyzetben kihez érdemes fordulni. Sőt! Sokan elkövetik azt a hibát, hogy komoly dolgokban is baráti segítséget vesznek igénybe.

A baráti beszélgetéseknek természetesen megvan a helye, azonban számos olyan szituáció van, amikor nem azt kapjuk a csevejtől, ami valóban segítségünkre lehet. De miért jobb coach segítségét kérni? Például ezért…

1.Nincs féltékenység, irigység, és egyéb szörny

Egy igazi barátságban sincsenek ott ezek a negatívumok – gondolhatod most. Nehéz azonban eldönteni, ki is igaz barát, és kiben bízhatsz valójában. Sokan ráadásul hajlamosak a problémáikat és nehéz helyzetüket bárkivel megosztani, aki épp szembe jön: a szomszéddal, a munkatársakkal, a másik kutya gazdival a futtatóból…

Amennyiben nem a megfelelő emberhez fordulsz segítségért előfordulhat, hogy a várt figyelem és odafordulás sosem érkezik meg. Helyette tapasztalhatsz irigységet, rosszindulatot vagy sok más rossz dolgot, melyek biztosan nem segítik a fejlődésedet.

A coachnál biztonságban vagy. Biztos lehetsz benne, hogy a coach mindig teljes odafigyeléssel fordul hozzád, és objektívan tekint rád.

2.A coach objektív

A coach, mivel nem ismer téged régről, képes objektíven tekinteni rád. Nem befolyásolják őt a korábban megélt közös élmények, az esetleges sérelmek, a korábbi nagy közös összeborulások… Semmi.

A coach azt látja benned, aki vagy. Szűz szemmel tekint rád, és ennek megfelelően tud feléd fordulni és befogadni azt, aki valójában vagy.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a coach számára nem lesz fontos az első benyomás – hiszen ő is ember, – azonban ő nem fog megitélni ez alapján.

A coach azt figyeli, amit mondasz, és a válaszaidban rejlő összefüggésekre fókuszál, így szeretne segíteni neked felfedezni saját válaszaidat.

3.A coach nem ad tanácsot

A coach tehát saját válaszaidat segít felfedezni. Míg egy barát, vagy egy ismerős jellemzően elmondja, ő mit tenne a helyedben, ezt itt soha nem fogod hallani.

Persze nem érdemes haragudni a kapott tanácsok miatt, hiszen gyakran mi magunk kezdjük úgy a kérdést, hogy “mit gondolsz?” “mit javasolsz?” “te mit tennél?”. És ami még fontos, hogy a kapott válasz persze általában nem rossz szándékkal érkezik, mégis minden esetben átjárja a válaszadó barát korábbi élet tapasztalata és nem lehet kifelejteni azt a tényezőt sem, hogy valamilyen irányú elfogultsággal bír feléd.

A coach ezzel szemben soha nem fogalmaz meg tanácsot, nem válaszol akkor sem, ha így teszed fel a kérdésed. A coaching célja az, hogy közösen megtaláljuk a benned rejlő válaszokat. A saját válaszaidat.

4.Bátran őszinte lehetsz

Őszintén, minden félelem nélkül beszélhetsz. Ahogyan korábban is írtam, a coach nem fog itélkezni, nem fog pálcát törni feletted, mely nagyon fontos ahhoz, hogy ténylegesen nyíltan, őszintén, és teljeskörűen elmondhasd mi az, amiben segítséget kérsz.

5.Titoktartás

Őszintének lenni persze nem egyszerű. Legtöbbünkben mindig ott van egy kis félelem azt illetően, hogy őszintén kiadjuk magunkat, a gondolatainkat és sok esetben a legnagyobb fájdalmainkat is. De legalább ennyire problémás és nehéz az álmainkról, céljainkról nyíltan beszélni.

Sokat segít, hogy biztos lehetsz abban, hogy ami a coachnál elhangzik az ott is marad, hiszen titoktartás kötelezi. Ez persze kétoldalú, hiszen coachként kifejezetten kérni szoktuk azt, hogy az ügyfél se beszéljen arról, ami nálunk történik, amikről beszélünk. Ez több okból is fontos, de amiért talán a legfontosabb az az, hogy ne befolyásolja senki az ügyfelet, valóban a saját válaszait kapja meg, a saját útján járjon a coaching során.

6.Eredmény orientáltság

Míg az ismerősöktől gyakran csak egyszeri támogatást kapunk, addig egy coach folyamatában végig kísér az úton, amit választottál magadnak – akár a coach-csal közösen. A coach segít célokat kitűzni és észrevenni az eredményeidet, melyek nagyon fontos tényezők ahhoz, hogy hosszú távon hatásos segítséget kapj, melyre valószínűleg a legnagyobb szükséged van.