Pareto elv a mindennapokban? Avagy érvényes-e a 80-20 szabály?

A Pareto elv, vagy ahogy talán még többen ismerik a 80-20 szabály azon alapszik, hogy a következmények, a végeredmények 80%-át az okok, a cselekedetek 20%-ára vezethetjük vissza. Az elv bár közgazdasági alapokon nyugszik, mégis a mindennapi életünkben is észrevehetjük vagy alkalmazhatjuk azt. Vagy épp ellenkezőleg?

Hol találkozhatsz a pareto elvvel?

Tulajdonképpen a pareto elv az élet számos területén észrevehető. Alapvetően gazdasági kiindulásból született meg, ugyanakkor ha odafigyelünk, könnyen észrevehetjük a 80-20-as szabályt életünk folyamán is.

Hiszek az egyensúlyban

Az egyensúly számomra azt jelenti, hogy a nekem leginkább megfelelő módon törekszem harmóniát teremteni az életben. A pareto elv ezt kiválóan támogatja. Én például viszonylag könnyen betartok szabályokat és alkalmazok új szokásokat, ugyanakkor ha egyik napról a másikra szükséges 100%-ban megfordítani egy korábbi szokásomat, gyakran elvérzek.

Egyrészt a fokozatosságban, másrészt a szélsőségek nélküli életben hiszek. Úgy gondolom, például egy diéta könnyebben válik életmóddá, ha nem gyökeresen változtatod meg addigi szabályaidat. Az étkezésben tipikusan támogatom, hogy bár 80%-ban törekedjünk egészségesen és jól étkezni, 20%-ban engedjünk a gyeplőn. Őszintén hiszem, hogy minden szélsőség és minden túlzás arra való, hogy megkeserítse az életünket.

Fontos megjegyeznem, hogy itt nem a klasszikus pareto elvről beszélünk, azaz nem az étkezésünk 20%-ától várjuk a csodát. A hangsúly itt az egyensúlyon van.

Ugyanígy igaz, hogy a kitűzött céljaid elérésénél törekedned kell arra, hogy a legtöbbet hozd ki magadból és töretlenül haladj a célok felé, ugyanakkor ez ritkán megy ennyire könnyedén. Mindannyian bukdácsolunk, sőt sokszor el is bukunk a célok felé vezető úton, azonban fontos, hogy felállj, és folytasd az addigi munkádat. Nem a 20% bukdácsolás fogja végérvényesen elrontani a céljaidat.

Te megtapasztaltad már?

Ha megfigyeled az életed, bizonyára te is észreveszel ehhez hasonló arányosságot. Az szülői feladatokban, a vállalkozásodban, a baráti kapcsolataidban. Érdemes leülni és végig gondolni, hol és mikor vehető észre ez az arány az életedben.

És, hogy miért? Azért szükséges ezt átgondolnod, hogy lásd, az életedben mindenhol ott az egyensúly lehetősége, azonban valószínűleg sok helyen van még min javítani. Ne arra törekedj, hogy tökéletes legyen, érd be az elég jóval. Szerintem ez a 80%. 🙂

Mit várhatsz tőle?

Ha megvizsgálnád az életed, érdemes különféle kategóriákra bontanod, hogy külön-külön vizsgálhasd meg őket. Az életed különféle területeit ugyanis javaslom, egyenként tekintsd át. Gyakran elkövetjük azt a hibát, ha valahol valami sérelem ér minket, azt mondjuk “nekem semmi sem sikerül”. Ha azonban tudod, hogy az életed külön kategóriákból áll, nehezebben sütöd rá magadra ezt a bélyeget.

Ráadásul, ha azt is tudod, hogy elegendő, ha csak 80%-ban sikerülnek a dolgaid, elnézőbb leszel az esetleges botladozádokért.

80-20-as szabály mint a nyugodt lélek záloga?

Ha megbocsájtóbbak vagyunk magunkkal, akkor nyugodtabb a lelkünk. Ha azonban állandóan a tökéletesre törekszünk, vagy szeretnénk gyökerestől felforgatni az életünket, ritkán ér minket igazi béke, igazi nyugalom.

Engedd meg magadnak te is, hogy hibázz, és ne aggódj emiatt. 80%-ban azonban hozd ki magadból a legtöbbet.