Elhatároztam: sikeres leszek!

10 szokás, amitől sikeres leszel. Így alakítják a reggeleiket a sikeres emberek. A sikeres élet 7 alapszabálya.

Ismerős címek ezek? Nem véletlenül. A sikerrel, az oda vezető úttal és a sikeres ember képével szinte mindenki foglalkozott már. Mindenki vágyik a sikerre, kisebb vagy nagyobb mértékben. Valóban ilyen egyszerű lenne elérni a célokat és sikeressé válni?

A sikeres életre mindenki vágyik

Mindannyian vágyunk a sikerre. Manapság már az iskolákat megelőző években különféle képzésekre, szakkörökre járatják gyermeküket a szülők annak érdekében, hogy felnőve nagyobb esélyük legyen a sikerre. Legalábbis a jobb életre. Kérdés azonban, hogy valójában tényleg jobb életet jelent a sikeres élet?

Azt mondják, mindenki sikeres életre vágyik, azonban ezt így egyszerűen kijelenteni balgaság. Hogy miért? Mert mindenkinek mást és mást jelent a siker.

Van, aki sikeresnek érzi az életét, ha nyugalomban tudja nevelni gyermekét, más azonban azt hívja sikernek, ha minimum évente két alkalommal utazhat el egzotikus tájakra. Különbözőek vagyunk, különböző vágyakkal. És milyen jól van ez így!

Vannak azonban olyanok is, akik nem vágynak a sikerre. Sokan egyszerűen csak arra vágynak, hogy békében élhessék az életüket, nem szeretnének sikereket elérni. De mitől is lehet ez a különbség köztünk?

Mit hozol otthonról?

Az a gyermek, akit már kiskorától különórákra járatnak nagy eséllyel olyan családból származik, ahol a szülők maguk is hajtanak a sikerért vagy hajtottak rá korábban. Van olyan család, ahol panaszkodnak és ebben nevelik a gyermeküket is, de vannak olyanok is, ahol előre néznek és küzdenek. Ez utóbbiból nagyobb eséllyel kerülnek ki azok a gyermekek, akik a későbbiekben sikerre törekednek.

Mi múlik rajtad?

Ne szomorodj el azonban, ha azt látod, a te örökséged az előbbi. Coaching során sok olyan ügyféllel találkozni, akik jelentősen másként gondolkodnak, mint a családjuk, és ez meg is látszik az életükön. Csak egy fokkal nehezebb az ő dolguk, ugyanis nekik nem csak a siker eléréséért kell hajtaniuk, hanem azért is, hogy ezt a szemléletet magukévá tegyék. Nem szívták magukba az anyatejjel a tenni akarást és a pozitív világnézetet, de ez nem jelenti azt, hogy ne is alakulhatna másként az életük, mint felmenőiké.

Első lépések a siker felé

Felmerül a kérdés, hogy mit is tehet az, aki szeretne elindulni a siker felé vezető úton, jelentsen a siker bármit is (ugyanis a siker jelenthet bármit is 🙂 ).

Először is fontos, hogy higgy magadban, hogy elérheted. Vannak a sikernek alapelemei, azonban nem azon fog múlni, hogy reggel 6-kor kelsz-e fel vagy reggelizel-e rendesen. Helyette inkább ismerd meg önmagad és tégy magad kedvére.

Legalább ennyire fontos, hogy tudd, mi felé indulsz, tanuld meg a célod. Célokat kitűzni nagyon fontos, mert segít szem előtt tartani a célt, és segít következetesnek lenni. Az önfegyelem nem egy ördögtől való dolog, és nem kell, hogy azt jelentse, hogy mindent mindig alárendelsz a célodnak. Az önfegyelem jelentse inkább azt számodra, hogy tudod, hová tartasz és tudod, hogy milyen út vezet felé. Ha pedig letérsz néha az útról, ne szomorkodj, csak térj vissza rá.

A fejlődésed nyomon követése szintén elengedhetetlen. Ha másért nem is, azért muszáj megtenned, hogy motivált maradhass. Könnyen ostorozzuk magunkat és koncentrálunk csak a rosszra, de ha te tudod, honnan indultál, és miket értél el eddig, miket tettél meg a sikerért, akkor az elég erőt ad a kitartáshoz. Akkor is, ha megijednél a sikertől.

Megijedni a sikertől

Bármilyen furcsán hangzik, de sikeressé válni és elérni a céljainkat olykor ijesztő lehet. Nem csupán azok számára, akik olyan családból jöttek, ahol nem láttak erre példát. A siker más életformát hozhat magával, más embereket és sok mindent felforgathat. Ilyenkor normális, hogy megijedsz, de ne ess kétségbe. A változás mindig ijesztő, azonban ne feledd: te épp ezért a változásért indultál el a sikerhez vezető úton.