Számodra mit jelent a siker?

Számodra mit jelent a siker? Most nem a leggyakoribb HR interjú kérdéseket vesszük górcső alá, úgyhogy nyugodtan beszélhetünk erről a témáról, őszintén. 🙂

A sikerről ugyanis mindenkinek más jut eszébe.

Számít a méret?

Ha sikerre és sikeres életre gondolunk, gyakran igazán nagy dolgok jutnak eszünkbe. Sikeresnek gondoljuk azt, aki mindent megengedhet magának vagy éppen azt, aki egy vállalat élén ülve felelősségteljes döntéseket hoz. A sikeres emberek titka azonban nem feltétlenül abban rejlik, hogy minél feljebb és feljebb jussanak.

Személy szerint én abban hiszek, hogy az egészen apró siker is számít. Sikerként kell megélni azt, ha a sportos és egészséges élet reményében már harmadik napja sikerrel felkelsz reggel 6 órakor, hogy edzeni tudj. Sikernek számít az is, ha a nap folyamán mértékkel és rendszeresen étkeztél. Sikeres napot tudhatsz magad mögött, ha olyan ételekre mondtál nemet, amire korábban nem tudtál volna. Mindezt a célod érdekében.

Sikert tehát nem pusztán a célt elérve, hanem az afelé vezető úton is meg kell tudni élni.

Milyen területeken lehetsz sikeres?

Ahogyan a fenti példa is mutatja, az élet számos területén sikereket élhetsz meg. Lehetsz sikeres a munkádban, a családi életedben, a magánéletedben. Sőt! Ahogyan korábban már beszéltem is róla, javasolt az életedet nem csak teljes egészében, hanem külön egységekben is vizsgálni.

Fontosnak érzem, hogy az élet minden területén sikert érjünk el. Amennyiben van olyan területe az életednek, ahol nem érzed magad sikeresnek, ott frusztrált leszel. Bármelyik területe is ez az életednek, nem fogsz arra szívesen időt szánni, hiszen nem éled meg boldogan. A siker ugyanis előfeltétele a boldogságnak (ahogyan ez igaz fordítva is).

Siker=boldogság?

Tipikus tyúk vagy tojás esete ez, de fontos, hogy tisztába tegyük a kérdést. Sokan ugyanis úgy vélik, akkor lesznek majd boldogok, ha végre sikeresek. Azonban a boldogsággal mi magunk tehetünk a saját sikerünkért!

Gondolj csak bele. Ha boldog vagy, dopamin szabadul fel a szervezetedben. A dopamin, avagy a boldogsághormon pedig elképesztően elősegíti a tanulást és az alkalmazkodást. Ha pedig máshogyan alkalmazkodsz a világhoz, mint eddig ezzel magadnak növeled az esélyed a sikerre.

Természetesen ha sikeres vagy és ez boldogsággal tölt el, ez mind tovább és tovább fokozza az életeddel való elégedettség érzését.

A sikerre születni kell?

Mivel mindannyian képesek vagyunk arra, hogy jól érezzük magunkat, ezért mindannyian képesek vagyunk arra is, hogy sikereket érjünk el. Vannak persze emberek, akik könnyebben és felszabadultabban élnek, mint mások, és természetükből adódóan talán ők a sikert is könnyebben érik. A sikerre ugyanakkor úgy vélem, nem születni kell, hanem célokat kitűzni és tenni értük.

Számomra mit jelent a siker?

Ugyanis én azt gondolom, hogy a siker a sok apró lépés, amit magunkért és a célunkért teszünk. Nem azt nevezem sikernek, ha lefogyok 5 kilót (csak, hogy az előző témánál maradjak 🙂 ), hanem minden egyes lépést sikernek nevezek, amit a végső célom érdekében teszek, tettem meg.

Az alábbi idézet Earl Nightingale-tól származik, ami teljes mértékben fedi ezt, és jól összefoglalja azt, ahogyan én a sikerről vélekedek:

success is the progressive realization of a worthy ideal