Hogyan legyen önbizalmam? 5 kevésbé hasznos tanács

Sok coaching során merül fel egy visszatérő probléma: az önbizalom és az önbizalomhiány kérdésköre. Önbizalomra a lehető legtöbb dologhoz szükségünk van, éppen ezért nem csoda, ha sokan fordulnak segítségért ebben a témában különféle segítőkhöz.

Azonban nem csak segítőkhöz, például pszichológushoz vagy coachhoz fordulnak önbizalomhiány problémájában az emberek, hanem előszeretettel keresnek Google-ben is ebben a témában. Ebben a cikkben összeszedtem néhány, az interneten elérhető kevésbé hasznos tanácsot az önbizalomfejlesztés témájában.

Kevésbé hasznos tanácsok:

  • Higgy magadban.

Ezt a legegyszerűbb mondani, és valószínűleg a legtöbb önbizalomhiányos már kapott ilyen, vagy ehhez hasonló tanácsot. Hogyan is kell azonban hinni magunkban? Ez elhatározás kérdése lenne csupán? Amennyiben ez ennyire egyszerű lenne, mint ahogan ez hangzik, valószínűleg senki nem szenvedne ettől a problémától.

Persze az önmagunkba vetett hit valóban nagyon fontos, de kétségtelenül nem egy olyan tényező, ami első lépésként, vagy első feladatként megfogalmazható magunknak.

  • Engedd el a dolgokat

Ha hiszünk magunkban, akár el is engedhetjük a dolgokat. De várjunk csak… Mit is jelent ez? Úgy értem, mit jelent ez valójában? Engedjük el azokat a mondatokat, amik negatívan hatnak? Engedjük el a maximalizmust? Engedjük el azt, ha valamivel nem tudunk megbírkózni? Csak azzal foglalkozzunk, ami építi az önbizalmunkat? Vajon önbizalomhiányosként tudjuk azt, hogy mi képes építőleg hatni ránk?

Nem hiszek a túl általános megoldásokban. Sokan, sokfélék vagyunk, és bár mindenkinek fontos megtanulnia az elengedés művészetét, de ez az a pont, aminek nem ebben a listában lenne elsősorban helye.

  • Öltözz szépen

Kétségtelenül igaz, hogy az, hogy mit viselünk komoly hatással lehet az aznapi hangulatunkra. Különösen igaz ez a nőkre. Öltözz fel tehát minden nap szépen, húzd ki magad és mosolyogj. Tégy így akkor is, ha egyébként romokban az önbizalmad. Fogadd a bókokat és ne úgy reagálj rá, hogy “á, ugyan, dehogy vagyok csinos ebben a régi vacakban”.

Most komolyan. Az önbizalomnak fontos építőkövei persze a másoktól kapott visszajelzések. Önbizalomhiány esetén azonban egyrészt nem fogunk őszintén örülni az ilyen feedbacknek, vagy talán meg sem halljuk azokat. Másrészt pedig sokkal fontosabb, hogy belülről építkezzünk, és magunkról legyünk képesek elhinni azt, hogy valóban elégedettek lehetünk magunkkal. Ehhez pedig nem sok köze van az öltözködésnek (legalábbis nem a folyamat elején).

  • Húzd ki magad

Erre nem is reagálnék komolyabban. Ha valakinek segített már az önbizalomhiányában az, hogy kihúzta magát, akkor kérem, mesélje el, hogyan történt ez.

  • Rakj rendet a szobádban.

A végére hagytam a kedvencemet. Hiszen ki ne ismerne olyan embert, aki nem duzzadt az önbizalomtól egy kiadós rendrakás után?

Természetesen a rendre szükség van, legyen az belső vagy akár a környezetünket illető rend. Az is sokszorosan bebizonyított már, hogy a kettő hatással van egymásra, tehát az, ha rend van körülöttünk, jobb érzést kelt bennünk is. Ha úgy tetszik, a külső rendrakással belül is rendbe kerülnek dolgok.

Az önbizalomunkat azonban kevésbé ez fogja növelni. Ha egy általános jobb közérzet, egy jobb érzés a cél, akkor valóban megoldás lehet ez, azonban ettől még az önbizalom nem indul el a növekedés irányába.

 

Találunk azonban néhány jó ötletet is, amiket sokkal inkább érdemes megfontolni, és apránként beépíteni a minennapokba. A következő cikkben ezekről lesz szó.