A helyes kommunikáció első lépései

Mindannyian beszélünk és minden pillanatban kommunikálunk valamilyen formában. Nem csak szavakkal tesszük ezt, mégis a kimondott szó az a kommunikációs forma, amire talán a legnagyobb befolyással lehetünk.

Gondolj csak bele! A testtartásoddal, a hangsúlyokkal, a mimikáddal, stb. mind-mind kommunikálsz és gyakran akaratod ellenére is kifejezed magad. Azonban viszonylag ritka, hogy tudatosan figyeljünk ezen kifejezési formákra és megfelelően befolyással legyünk rájuk. A kimondott szavainkat ellenben a legtöbb esetben átgondoljuk. Legalábbis megvan erre a lehetőségünk.

Sokszor azonban egyáltalán nem figyelünk a közlésünkre és annak módjára. Sok emberi kapcsolat pontosan ezért hanyatlik vagy ér véget teljesen, mert nem figyeltek a felek arra, hogy megfelelően kommunikáljanak, vagy tovább megyek: kommunikáljanak egyáltalán. Akárhogy.

Például sok párkapcsolat esetében figyelhetünk fel arra a jelenségre, hogy nem beszélnek egymással. Természetesen, ha ennek nagyon mélyen mögé nézünk, ebben is érzékelhetjük a kommunikáció egy formáját, de úgy gondolom, maradjunk a szavaknál. Hiszen, ahogyan korábban említettem, véleményem szerint arra tudunk legkönnyebben hatással lenni.

Mik az első lépések a helyes szóbeli kommunikációhoz?

  1. Először is banálisnak tűnhet, de gondolkodj mielőtt megszólalsz. Ez nem pusztán azért fontos, hogy tudd, mit szeretnél elmondani, hanem azért is, mert így van időd átgondolni azt is, hogyan szeretnéd mondandódat közölni. Az átgondoltságnak pedig hamar meglesz a gyümölcse, a kimondott szó kevesebb félreértést okoz, és gördülékenyebbé teszi a beszélgetést.
  2. Fontos azonban, hogy ne csak addig hallgass, amig gondolkozol azon mit és hogyan mondj, tanulj meg hallgatni akkor is, amikor a másik beszél hozzád. Nem arra gondolok itt természetesen, hogy ne szólj közbe, hanem arra, hogy hallgass valójában, úgy igazán, értő figyelemmel.
    Sokan elkövetjük azt a hibát, hogy miközben a másik beszél ők már a válaszukat fogalmazzák és énközlésekkel válaszolnak.
    Hallgatni és figyelni nagyon fontos annak érdekében, hogy megértsük azt, amit a másik fél valójában mondani szeretne.
  3. A kommunikációs stílusunk megválasztása hasonlóan fontos, ugyanis mondhatunk mi nagyon lényeges és fontos dolgokat, ha nem a megfelelő megfogalmazással élünk a közönségünk felé. Nyilván más kommunikációs stílust igényel amikor a gyermekedhez beszélsz, mint amikor egy értekezleten nyilvánulsz meg.

Természetesen számos más tényezőt is figyelembe kell venni, és a kommunikációnkat állandóan tudjuk és kell is fejleszteni, mégis a legfontosabb talán az említett három pont.

A további cikkekben olvashatsz még a kommunikáció fejlesztéséről.

Addig is, ha szeretnéd, hogy személyesen is segítsek neked, keress az elérhetőségeim valamelyikén.