Egyensúlyban önmagammal

Az egyensúly, vagy pontosabban annak megteremtése az egyik olyan megoldandó feladat, amivel nagyon sokan fordulnak hozzánk, coachokhoz. A munka-magánélet egyensúlya, a spontaneitás-tervezettség egyensúlya, a szociális tevékenységek-egyedüllét egyensúlya mind mind olyan téma, mely felmerül ülések alkalmával.

Az élet számos területén (igazából mindenhol) egyensúlyra törekszünk. Legtöbben úgy képzelik ezt, hogy van egy ideális állapot, ahol kiegyensúlyozottság, béke és harmónia jelenik majd meg. Csicseregnek a madarak, szökellve ugrasz ki az ágyból, dalolászva főzöd a kávét, tündérkeresztanyád csinos ruhába öltöztet, majd az arcodon hatalmas mosollyal érkezel meg munkahelyedre, ahonnan épp kellő idő elteltével térsz haza az otthonod melegébe. Mindeközben természetesen minden pont úgy történik, ahogyan eltervezted és ahogyan neked a legjobb.

Ha azonban nem egy Disney mesében szeretnél élni, hanem egyszerűen csak kiegyensúlyozott életre vágysz, akkor fontos, hogy megtaláld a saját határaidat és ez alapján megteremtsd magadnak az egyensúlyt. Ugyanis az egyensúly nem olyan tényező, ami egyszercsak megszületik magától, ezért bizony keményen meg kell dolgozni.

Az első feladat: határok

Ahhoz, hogy egyensúlyt teremts, fontos, hogy határokat szabj. A határok azonban nem úgy működnek, hogy egyszer megHATÁRozod, hol húzódnak, hanem folyamatosan szükséges azt újragondolni, és bátran, rugalmasan mozgatni. Az egyensúly ugyanis nem egy konstans állapot, ennek megfelelően különböző életszakaszaidban más-más határokra lesz szükséged hozzá.

A számodra ideális határok megtalálásához tehát van egy nagyon fontos lépés: az önismeret.

Önismeret

Ahogyan a legtöbb kérdésben, a határok meghúzásánál és következésképp az egyensúly megtalálásánál (vagyis inkább megteremtésénél) a legfontosabb az önismeret. Tudnunk kell, hogy mik azok a feladatok, mik azok az értékek amik nekünk igazán számítanak, és mik azok, amik kevésbé fontosak.

TIPP: Korábban beszéltünk már a fontos és sürgős feladatok összhangjáról. Most készíts egy listát az összes feladatodról, elfoglaltságodról. Válassz ki két színt, és a kész listádat átolvasva jelöld meg az egyik színnel azokat, amik fontosak számodra, a másik színnel pedig azt, amelyek nem neked fontosak, vagy pedig egyáltalán nem fontosak.

Melyik szín dominál?

Fontos, hogy tisztában legyél azzal, az életed mekkora részét teszik ki azok a dolgok, amik neked fontosak. Egyáltalán tudnod kell, mik azok, amik neked fontosak.

A bűvös szó: NEM

Ha már ismered azt, hogy mik a számodra fontos feladatok és elfoglaltságok, könnyen megcsinálhatod ezt a gyakorlatot mással is. Felírhatod például a téged körülvevő embereket, és megjelölheted, ki fontos számodra és ki kevésbé. Ha pedig belejöttél a lista írásba azt javaslom, csinálj még egyet. Vesd papírra azokat a helyzeteket, amikor szerinted az elmúlt két hétben nemet kellett volna mondjál.

Mennyi ilyen volt? Miért nem mondtál nemet?

Nemet mondani nagyon nehéz, bizonyára ezt te is érzed, és biztos vagyok benne, hogy sokszor épp ezért nem is teszed. Semmi baj, itt az ideje, hogy gyakorold!

Mivel már van egy listád, amin szerepelnek a számodra kevésbé fontos tevékenységek és van egy másik listád, amin a kevésbé fontos emberek kaptak helyet, már meg is van, hogy hol, hogyan és kikkel kezdj el gyakorolni.

Vannak, akik számára könnyebb nemet mondani olyanoknak, akiket szeretnek, de legtöbbünk azt hiszem azoknak mond könnyebben nemet, akik kevésbé fontosak. Ráadásul miért épp annak vagy arra mondanál nemet, aki vagy ami fontos számodra is?

Itt az idő

Ideje tehát, hogy elkezdj nemet mondani és következésképp olyan tevékenységekkel és emberekkel kitölteni az idődet, amik és akik számodra fontosak. De hogyan jön ez a kiegyensúlyozottsághoz? Nagyon egyszerű.

Az életben mindannyiunknak 24 órából áll egy nap. Azt a napot eltöltheted úgy is, hogy csupa olyan dologgal és személlyel tömöd meg, amik számodra nem fontosak. Mi történik azonban most, hogy önismeretet gyakorolsz?

Meg tudod határozni, hogy mik vagy kik számítanak neked igazán, tudod azt is, hogy mivel vagy kivel töltöd szívesen az időd (azaz mi/ki fontos számodra). Mit gondolsz, kiegyensúlyozottabb lennél, ha nagyobb figyelmet szentelnél ezeknek a dolgoknak?

Most jön az IGEN

Elkezdtél megtanulni nemet mondani és már azt is pontosan tudod, mire és kire szeretnél nemet mondani. Már csak egy dolog maradt: tanulj meg igent mondani.

Először is mondj igent azokra a tevékenységekre, amik fontosak számodra. És mondj igen azoknak az embereknek, akik fontosak számodra. Az aranyszabályt azonban ne feledd: csak akkor mondj igent, ha ezzel igent mondasz magadra is.

Figyeld tehát magadat és önismeretedet felhasználva kezdj el dolgokkal és emberekkel foglalkozni, amik támogatják a jól létedet.

Az egyensúly ugyanis mindig ott kezdődik (és gyakran maga a cél sem több ennél), hogy tudjuk, mi az, ami nekünk örömet okoz, és azzal igyekszünk kitölteni az időnket. Biztos vagyok benne, hogy amennyiben így teszel, soha nem fogod azt érezni, hogy “felborult az egyensúly… Túl sok időt törődök magammal és az igényeimmel”. 🙂

Hs segítségre van szükséged az egyensúly megtalálásában vagy megtartásában, itt találsz meg.